Protez Bacak Öncesi Güdük Yaralarının Tedavisi
Güdük yaralarının tedavisi protez kullanımına başlanmadan önce yapılmalıdır. Amputasyon sonrası en öncelikli konu güdüğünüz iyileştirilmesidir. Güdük bakımı ve tedavisi iyileştirmenin temel adımıdır. Özellikle diyabet ve dolaşım bozukluğu olan hastalar için güdük tedavisinde yaraların iyileştirilmesine çok dikkat etmek önemlidir. Protez bacak uygulamasına geçiş için güdüğün tamamen iyileşmiş olması gerekmektedir.
Güdükte ki yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesi için güdük bandajlanır. Güdükte ağrı ve acı kalmaması ve ağırlık taşıyabilecek duruma gelmesi protez bacak uygulaması için önemlidir. Bunun yanı sıra doğru egzersizler ve yatakta doğru pozisyonda yatarak hem güdükte ki hem de sağlam bacak da ki kasların kısalmaması ve kuvvetlenmesi hem de eklemlerin sertleşmemesi sağlanmalıdır.
Yatakta doğru pozisyonda yatmalı ve belli aralıklarla pozisyon değişiklikleri yapılmalıdır. Güdük her yöne hareket edebilmelidir. Bu yüzden doktor ve fizyoterapistinizin önerdiği egzersizleri mutlaka yapmalısınız. İlk etapta bu egzersizler terapist eşliğinde yapılmaktadır.
Amputasyon operasyonundan çıktığınızda güdüğünüz bandajlanmış olmaktadır. Bandajın ucunda drenaj hortumu bulunmaktadır. Bu hortum kanın ve iltihabın yaradan tamamen akması için operasyon sırasında takılmaktadır. Doktor uygun gördüğü zaman hortum çıkarılmakta ve güdük bandajlanmaya devam edilmektedir. Genellikle 1 aya yakın süre içinde güdük yarası kapanmaktadır. Ancak içeriden dokuların iyileşmesi daha uzun süre almaktadır. Bu süre içinde dokuların esnekliği ve güdüğün yük taşıyabilir duruma gelmesi sağlanarak protez bacak kullanımına hazırlanması gerekir.