Mikroişlemcili protezler gelişen teknoloji sayesinde protez bacak kullanıcılarına doğala yakın yürüme imkânı sunan protezlerdir.
Protez Nedir
Protez vücutta eksik olan herhangi bir uzvun yerine kullanılan veya uzuvdaki herhangi bir eksiklik durumunu örtebilen, yerini aldığı uzvu taklit ederek kullanıcının sınırlarını ortadan kaldıran yapay bir organ ya da parçadır. Bu yapay organlar zaman geçtikçe sürekli değişen teknolojiyle yenilenmekte ve geliştirilmektedir.
İlerleyen teknolojiyle ve özellikle gelişen merkezi işlem birimi bulunduran entegre devre çipleri, hafıza ve giriş çıkış birimleri protezlerde de kullanılarak mikroişlemcili protezler üretilmeye başlanmıştır.
Mikroişlemcili Protezler
Mikroişlemcili protezler, protez kullanıcıları için büyük bir zirvedir. Her sağlıklı birey gibi protez kullananlarda çalışmak ve sosyal hayatın içinde olmak ister. Tüm sektörlerde olduğu gibi protez ve ortez alanında da sürekli değişimler yaşanmış ve sürekli bir yeniliğe ihtiyaç duyulmuştur. Bu durum da protez üreten firmaları harekete geçirerek kullanıcılarına mikroişlemcili protezler üretmeye yöneltmiştir. Mikroişlemcili protezler kullanıcılarının hareket etmelerini oldukça kolaylaştırıp doğala yakın hareket etmelerini sağlamaktadır. Mikroişlemcili protezler kullanıcının yapacağı hareketi sensörler yardımıyla önceden belirler ve ona göre kendini ayarlar. Her kullanımda yeni bir ayar yapılmasına gerek kalmadan kullanıcının yürüyüş dinamiklerine ve durumuna göre kendini ayarlayabilir. Normal protezlere göre mikroişlemcili protezler daha üstün becerilere sahiptir. Kullanıcı sağlıklı bir insanın yaptığı birçok hareketi yapabilir. Örneğin; aktif yürümek, merdiven çıkmak, otomobil kullanmak, tırmanmak vb. birçok işi rahatlıkla yapabilir.
Üretiminde havacılık sanayisinde kullanılan karbon kumaş levhalarının vulkunize tekniği kullanılarak hem sağlam hem çok daha hafif ve kaliteli protezler üretilmiştir. Çok yönlü hareket özelliklerinin yanısıra denge çarkı ile birlikte kullanılan ivme ölçer dengede kalmayı da büyük ölçüde geliştirmiştir. Belden alınan yük desteğini ve hareketi hafifleterek bel ağrılarının da önüne geçmiştir. Protezin hareket sistemlerinin ilerleyen teknoloji sayesinde gelişmesi ve kullanıcıya sağladığı ergonomi ile yürüyüş esnasında ortaya çıkan birçok olumsuzluk bu protezler sayesinde en aza indirilmiştir. Yenilen ve geliştirilen modelleri Islanmalara karşı suya dayanıklıdırlar. Neme maruz kalsalar bile korozyonlanma yapmazlar. Sertlik ve yumuşaklıkları kullanıcıya göre ayarlanabilir. Kablosuz teknolojiden de yararlanılarak batarya ömürleri beş güne kadar kullanılabilir.
ELEKTRONİK protezler üzerindeki düğme, kumandası veya akıllı telefonlarla kullanılabilir. Üstün teknolojileri sayesinde bükülme, düz tutma gibi hareketleri kolaylaştırır. Yürüyüşleri daha doğal hale getirmek için yapay zekâ ve güç motorları uyum içinde çalışır.
Mikroişlemcili protezler insanların ruh sağlıklarını da olumlu yönden etkilemiştir. Kullanıcılar kendilerini eksik hissetmek yerine öz güvenlerini yükselterek toplumdaki yerlerini korumuşlardır. Özellikle atletizm gibi spor dallarında sağlıklı insanların bile zorlanacağı birçok başarılara imza atmışlardır.