“Ortez nedir? Ortez uygulaması nedir? Neden kullanılır?” gibi soruların tek temel cevabı bulunmaktadır. Ortez, vücudumuzda görevini tam yerine getiremeyen uzuvlarımızı desteklemek ve korumak için kullanılan medikal destek aracıdır. Kullanım amaçlarına göre farklı türleri bulunur. Bu ürünler sayesinde doğuştan veya geçici olan fiziksel rahatsızlıklarımızı, ortezlerden aldığımız desteklerle daha çabuk atlatırız.
Ortez örneği olarak ilk akla gelen çoğunlukla el için kullanılan atellerdir. İskelet ve kas sistemini destekleyen bu müdahale araçları sayesinde tedavi süreci hızlanır. Geniş bir kullanım alanına sahip ortezleri doktor tavsiyesi üzerine gözetim altında kullanmak en doğru kullanım şeklidir.
Ortezler Hangi Hastalıklarda Ne Amaçla Kullanılırlar?
Hayatımızda meydana gelen bazı kazalarda vücudumuzda geçici veya kalıcı hasarlar kalabilmektedir. Kazalar olmadan da doğumsal olarak tedavi gerektiren durumlar mümkündür. Bu tip onarılması gereken eklem, kas ve iskelet yapımıza bağlı bu geçici hasarların daha hızlı çözüme kavuşması için ortez kullanımı gereklidir. Ortezler hangi hastalıklarda ne amaçla kullanılırlar?
- Belirli yaralanmalara karşı tedavi için sabit durarak hareket etmemesi gereken vücut kısımlarında kullanılır. Böylelikle daha rahat kemik kaynaması, deri toparlanması gibi iyileşme süreçleri gözlemlenir.
- Kemik ve kas gelişimindeki orantısızlıklarda. Bunlar çoğunlukla nörolojik olabileceği gibi doğuştan da kaynaklı olabilmektedir. Bu noktada büyümeyi desteklemek, sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlanması için ortezlerden yardım alınır.
- Batık tırnaklarda yük azaltma, ameliyatlı bacaklarda yürümeyi kolaylaştırmak, sinir hastalıklarına bağlı hareket kaybını azaltmak amacıyla da ortezlere başvurulur.
Ortezler kişilerin günlük yaşam kalitesin arttırır. İkinci kişilere ihtiyaç duymadan hareket edebilmesini sağlar ve hastalığın iyileşme sürecini destekler. Buna ek olarak ortezler herkesin ulaşabileceği düzeyde satışta olan medikal ürünlerdir. Diğer yandan kişiye uygun ölçülerde kişiye özel ortezlerde yapılabilmektedir.
Hangi Durumlarda Kişiye Özel Ortez Yapılmalıdır?
“Ortez nedir?” sorusunun ardından en çok merak edilen “Kişiye özel ortez var mıdır?” sorusudur. Herkesin boy kilo gelişimi aynı olmadığı gibi ortez kalıpları da aynı olmamaktadır. Peki hangi durumlarda kişiye özel ortez yapılmalıdır? Kişiye özel ortezlere örnekler nelerdir?
- İnsan anatomik yapı çoğu zaman benzerlikleri üzerinde taşır. Fakat ortez kullanımında atlanmaması gereken en önemli nokta kişisel farklılıklardır. Kişiye özel ortez ihtiyacı da bu noktada ortaya çıkar.
- Kişilerin vücut şekli, hareket kabiliyeti, vücut hasarının boyutu ve iyileşme süreci gibi etmenler kişiye özel ortezin yapılmasının temel sebepleridir.
- Kişinin rahatsızlığından bağımsız olarak kullandığı ortezin vücuduyla iş birliği içinde olması gerekmektedir. Bu yüzden piyasa bulunan standart ortezler beklenenin aksine iyileştirmekten uzak sonuçlar verebilir.
Doktorlar başta olmak üzere medikal uzmanlarının da desteğiyle kişiye özel ortezler tedavilerde tercih edilmelidir. Ortez ve protez kullanımının süresinden ziyade doğru kullanımı bu noktada odak nokta olarak belirlenmelidir.
Ortez Seçimi ve Reçetelendirmesi Nasıl Yapılır?
Ortezin tedavi amacına yönelik olarak uygun reçetelendirme sağlanır. Bu yönergelere bağlı olarak ortezin üretildiği materyal, eklem boyutları ve ortezin seçimi tamamlanmaktadır.
Ortez ve protezler gelişen teknolojiyle insan hareketlerine uyumlu, sinirlerine duyarlı ve kas gelişimine destekli hale gelmiştir. Üst seviye ortez ve protezlerin bulunduğu bu alanda kişinin konforu üretim ve gelişim aşamasının ilk adımıdır.
Ortez Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Ortezi en azından kısa bir süre için insan vücuduna ek bir parça olarak düşünebilirsiniz. Bu noktada yüzde yüz uyum gözetilmelidir. Ortez ve protezlerin kullanımı sonrasında herhangi bir yara, tahriş, kızarıklık ve herhangi bir semptom gözlemlenmemelidir. Ortez kullanırken dikkat edilmesi gerekenlerin ilki kişinin rahatsızlıkları olmalıdır. İyileşmeniz için tasarlanmış, kişiye uygun ergonomik yapıda ve ulaşılabilir ekonomik seviyelerdeki ortez ve protez ihtiyaçlarınız için Alsan Ortopedi’ye ulaşabilirsiniz.