Protez Bacak Öncesi Egzersiz Tedavisi
Amputasyon sonrası egzersiz tedavisi de kompresyon tedavisi kadar önemlidir. Fizyoterapistinizin önerdiği şekilde ve aksatmadan yapılmalıdır. Egzersizlerinizi yapmanız protez bacak uygulamasına daha çabuk geçmenizi sağlayacaktır.
Kireçlenme sorunlarını ortadan kaldırmak ve kasların yeniden güçlenmesini sağlamak açısından günlük egzersizlerinize devam etmeniz gerekmektedir. Kireçlenme ve kaslarda sertleşme nedeni ile diz farklı açılarda sabit kalır ve açılmazsa gevşetme ameliyatı söz konusu olur ki bu gibi durumlar protez bacak uygulamasını geciktirmekte ve iyileşme sürecini uzatmaktadır. Bu yüzden fizyoterapistinizin egzersiz uygulamalarını doğru ve sistemli bir şekilde uygulamanız önemlidir.
Egzersiz uygulaması sadece ampute olan bacak için değil gövde, kol ve diğer bacağınız için uygulanmakta ve tüm kaslarınızın güçlenmesini sağlamaktadır. Sağlam bacağınıza daha çok yük bineceği için güçlenmesi, protez bacak ile daha rahat yürümenize neden olacaktır.
Egzersizler, fizyoterapistinizin önereceği şekilde hafif ağırlıklar veya tera-bandlarla yatma, oturma ve ayakta durma pozisyonlarında yapılmaktadır. Egzersiz ile güdük kaslarınızın ve dokunuzun sertleşmesi önlenerek protez bacak uygulamasına geçişiniz hızlandırılmaktadır. Aynı şekilde genel fiziksel gücünüzü kazanmanız açısından da önemlidir. Amputasyon sonrası ilk egzersiz uygulamalarını fizyoterapistiniz size yaptıracak ve nasıl yapılacağını gösterecektir. Doğru bir şekilde yaptığınıza emin olduktan sonra egzersizlerinizi kendinizin yapmanızı önerecektir.
GÜNLÜK HAREKETLERE GEÇİŞ EĞİTİMİ
Amputasyon sonrası yatakta geçirmiş olduğunuz tedavi süresi artık hareket etme eğitimleri ile devam etmektedir. Yataktan kendi başınıza doğrulmak, oturma pozisyonuna geçmek, tekerlekli sandalyeye geçebilmek ilk başlarda çok zor olacaktır. Ama kısa sürede tüm bu günlük hareketleri daha rahat yapmaya başlayabilirsiniz. Özellikle fizyoterapistler hareketi nasıl yapmanız konusunda size bilgi vereceklerdir. Yürümeye yardımcı araçlar ile öncelikle dengede durma sağlanmaktadır. Ampute olan bacağınız denge problemleri yaşamanıza neden olacağı için hareket etme eğitiminin başında dengede durmayı sağlamak gelmektedir.
DİZ ALTI AMPUTE
Diz Altı Protez Bacak Kullanacaklar İçin Egzersiz Kılavuzu.
Diz altı protez bacak sistemini rahat ve güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için rehabilitasyonda aktif rol almanız gerekir. Paylaştığımız fotoğraflardaki uyarıları dikkate alın. Egzersizleri aksatmadan her gün düzenli olarak uygulayın.
Diz altı protez bacak kullanacaklar için, en çok dikkat etmesi gereken durum kalça ve dizin bükülü pozisyonda uzun süre kalmasıdır. Bu istenmeyen duruma engel olmak için;
- Kalça ve dizin pozisyonunuzu sık sık değiştirin.
- Diz bükülü olarak uzun süre sandalye ve aynı yerde oturmayın. Güdüğünüzü mutlaka bir sandalyeye ve tabureye yerleştirerek düz pozisyonda olmasını sağlayın.
- Yatakta uzanırken diz altına yastık ve benzeri şeyler yerleştirmeyin. Uzun süre bu tür dinlenme dizinizin bükülü kalmasına neden olabilir.
- Aynı şekilde kalçanızın altına ve iki uyluk arasına yastık yerleştirmek de ileride uygulanacak protez bacağınız ile doğru ve istenen yürüyüşü sağlamanızı geciktirebilir.
- Protez takılacak bacağınızı koltuk değneğine yaslayarak tutmayın.
- Yatarken ya da otururken bacağınızı yatak kenarından sarkıtarak dinlenmekten kaçının.
Egzersizler
Uzman terapistinizin önerdiği şekilde ve sayıda tekrarlayarak her gün düzenli bir şekilde uygulayınız. Günde her hareketi ….. Kez tekrar edin.
- Sırt üstü uzanın, protez uygulanacak bacağınızı diz düz olarak yatağa doğru bastırınız. Uyluk kaslarınızın kasıldığınız hissedin, bu şekilde 10 saniye bekledikten sonra gevşeyin
Sırt üstü uzandıktan sonra her iki kalçanızı birbirine doğru sıkıştırın, bu şekilde 10 saniye bekledikten sonra gevşeyin.
- Ampute olduğunuz protez takılacak bacağınızı bükerek mümkün olduğunca göğsünüze doğru çekin, daha sonra dizinizi burada düzleştirin ve tekrar uzatın.
- Sağlam taraf dizinizi bükerek ayağınızı yatağa yerleştirin, protez uygulanacak bacağınızı diz düz olacak şekilde yukarı doğru kaldırın ve bu pozisyonda 10 saniye bekledikten sonra indirin.
- Sırt üstü uzanın protez bacak takılacak tarafı diz düz olacak bir şekilde yatak üzerinde kaydırarak yana doğru açın, 10 saniye tutun ve başlangıca dönün.
- Sırt üstü uzanın, ampute olduğunuz diz altı protez takılacak tarafın altına bir havlu yerleştirin. Dizinizi havluya doğru sıkıca bastırın 5 saniye kadar tutun ve gevşeyin. İlerleyen günlerde 5 saniye olan tutma süresini kademeli olarak arttırın.
- Yüz üstü uzanın, ampute olmuş protez ayak takılacak tarafınızda uyluk altına bir yastık yerleştirin bu şekilde 20 dakika yatın. Ampute tarafınızın uyluk kısmındaki gerilmeyi arttırmak için yastık yüksekliğini arttırabilirsiniz.
- Bacak protezine hazırlık için yapılan bu egzersizlerimiz bittiğinde, güdüğünüzün alt kısmından başlayarak yukarı doğru dizinize çıkacak bir şekilde, dairesel hareketlerle hafif bir masaj uygulayın.
- Protez bacak ve ayak kullanımına hazırlık amacıyla, sandalyede otururken güdük ucundan bir terapi bandı geçirerek gergin bir şekilde uçlarından tutun daha sonra, güdüğünüzü hafifçe banda doğru bastırın.
- Koltuk değneklerinden yararlanarak yatak kenarında dik olarak durun, ardından güdüğünüze ağırlık vererek yavaşça yatağa bastırın 5 saniyenin sonunda dinlendirin.
Diz Altı Amputeler İçin Güçlendirme Egzersizleri
Proteze bacağa hazırlık döneminde güçlendirme egzersizleri yapmanız çok önemlidir.
Protez bacak kullanımına bir an önce geçmek, düzgün ve güvenli adımlar atmak ve sosyal hayatınıza erkenden dönmek mi istiyorsunuz? Bunun için güçlü ve dinamik kaslara ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Diz Altı Protez Bacak Kullanacaklar İçin Güçlendirme Egzersizleri
- Yüz üstü yatın ampute bacağınızı kalçanızdan itibaren düz olarak yukarı kaldırın. Bu şekilde 10 saniye tutun ve bacağınızı indirin. Daha güçlü kaslar için tutma süresini arttırın. Takip eden günlerde aynı hareketi terapistinizin belirleyeceği ekstra ağırlıklarla beraber çalışın. Yine terapistinizin belirleyeceği oranda tekrarlayın. (Ağırlık desteği için bu amaçla üretilmiş, cırtlı kum torbaları kullanılabilir. İstenilen ağırlıkta sporcu malzemeleri satılan yerlerden kolaylıkla temin edebilir.)
- Sırt Üstü uzanın, Her iki bacağınızı uyluk kısmından terapi bandıyla sıkıca bağlayın. Bu şekilde bacaklarınızı dizlerinizi bükmeden yanlara doğru açın 5 saniye tutun ve gevşeyin. Bu hareketi fizyoterapistinizin önerdiği oranda tekrarlayın.
- Sağlam tarafınıza yan yatın, ampute olan bacağınızı yukarı doğru kaldırın. Kaldırabildiğiniz son noktada 10 saniye kadar bekleyin ve indirin. Bu hareketi önerilen oranda tekrar edin
- Sırt üstü uzandıktan sonra, bacaklarınızın iç kısmına havlu rulo veya ince bir yastığı kıvırarak yerleştirin. Daha sonra bacaklarınızla kuvvetlice sıkıştırın. Önerilen sayıda tekrarlayın.
- Sağlam taraf dizinizi bükün ve sırt üstü uzanın, belinizin altına elinizi yerleştirin. Belinizin çukur bölümünü zemine doğru bastırın 10 saniye boyunca bastırmaya devam edin ve bırakın. Hareketi uygularken nefesinizi tutmaya özen gösterin.
- Aynısı şekilde uzanın, kollarınızı öne doğru uzatarak sırtınızı kürek kemiklerinize kadar kaldırın. Egzersize 5 kez ile başlayın her gün 1 ilave ederek 15 kez yapın.
- Sırt üstü uzanın, sağlam bacağınızı diz düz olarak yukarı kaldırın. Ellerinizle sağlam bacağı kendinize doğru çekerken, ampute tarafı zemine doğru bastırın 10 saniye tutun ve gevşeyin.
Unutmayın protez kullanacağınız bacağınızın güçlü ve dinamik olması ne kadar önemli ise, sağlam bacağınızın durumu da bir o kadar önemlidir.
Diz altı protez kullanacaklar için güçlendirme egzersizleri hakkında merak etikleriniz ve daha fazlası için bizi arayabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Diz Üstü Amputeler İçin Egzersiz Programı
Diz üstü protez bacak kullanacaklar için egzersizler, ihmal edilmemelidir. Protezinize alışmanız ve yeniden rahatça yürümeniz için her gün uygulanmalıdır.
Protez kullanmaya en doğru şekilde başlamak için, egzersizlerinizi düzenli takip etmeniz ve uygulamanız tedaviniz açısından çok önemlidir. Aşağıda hazırlamış olduğumuz uyarıları dikkate alın ve egzersizleri her gün uygulayın. Bu sayede güdüğünüz de oluşabilecek protez kullanımını zorlaştıran şekillenmeyi engellersiniz. Ayrıca protez bacak kullanmaya daha kısa sürede başlayabilirsiniz.
Diz Üstü Protez Bacak Kullanacaklar İçin Egzersizler
Egzersizlerinizi her gün yapmaya özen gösterin. Her bir egzersizi uzman fizyoterapistinizin önerdiği sayıda tekrar edin. Unutmayın yapacağınız egzersizler sayesinde protez bacak kullanımına başlamanız ve uyum sağlamanız daha kolay olacaktır.
- Sağlam taraf bacağınızı diz düz olarak ellerinizle tutun ve göğsünüze doğru çekin 10 saniye bekleyin ve bırakın. Bu esnada protez bacak kullanacağınız tarafınızı zemine doğru bastırın.
- Sırt üstü uzanın. Sağlam bacağınızı dizden bükerek elinizle göğsünüze doğru çekin. Bu sıra protez bacak uygulanacak tarafınızı kuvvetlice bastırın.
- Yüz üstü uzanın. Protez bacak uygulanacak tarafın altına rulo yastık yerleştirin. En az 20 dakika kadar bu şekilde yatarak bacak ön yüzünde gerilmeyi hissedin. İlerleyen günlerde daha fazla gerilme için yastık kalınlığını arttırın.
- Bir duvar köşesine sırtınızı dayayarak oturun. Sağlam tarafınızla bağdaş kurarken, protez takılacak tarafınızı yana doğru açın. Ellerinizle her iki taraf üzerinde aşağıya doğru basınç yapın 5 saniye tutun ve gevşeyin.
Güdüğünüzün Uygun Şekilde Kalması İçin Tavsiyeler.
- Otururken kalçanızın şeklini mümkün olduğunca değiştirin.
- Yatakta istirahat esnasında güdük altına yastık yerleştirmeyin.
- Otururken ya da uzanırken yatak kenarından güdüğünüzü sarkıtmayın
- Karnınızın altına yastık yerleştirmeyin.
- Günde 2 – 3 defa, en az 20 dakika sürecek şekilde yüzüstü yatın.
- Sürekli aynı pozisyonda vakit geçirmeyin. Duruşunuzu sık sık değiştirin.
Bunların dışında sağlam bacağınızı ihmal etmeyin. Uzun süre yatarak kalmanız sağlam bacağınızın zayıflamasına neden olacaktır. Aktivite seviyenizin izin verdiği ölçüde koltuk altı değneği ya da yürüteç gibi yardımcı destek ürünleri ile ayakta durmaya çalışabilirsiniz.
Diz Üstü Protez Bacak Kullanacaklar İçin Egzersizler hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası için bizi arayabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Diz Üstü Protez Bacak Kullanacaklar İçin Güçlendirme Egzersizleri
Protez bacak ile yaşayacağınız ilk deneyimde ve sonrasında en çok ihtiyaç duyacağınız noktalardan birisi güçlü ve dinamik kaslardır. Diz üstü protez kullanacaklar için güçlendirme egzersizleri yapmanız kaslarınızı dinamik kılacak ve güçlendirecektir.
Egzersizler
Yüz üstü uzanın. Protez takılacak tarafınızı kalçadan yukarı doğru kaldırın. Bacağınıza 1 ile 3 kilo arasında ağırlık takarak hareketi bir seferde uzaman fizyoterapistinizin önerdiği sayıda tekrarlayın. Ağırlık miktarını aktivite ve güç durumunuza göre seçin ve tekrar süresini durumunuza göre arttırın. (Ağırlık olarak kum torbası kurşun ağırlık ve benzerleri kullanılabilir.)
Sırt üstü uzanın. Protez bacak uygulanacak tarafınızın rulo yastık (hazır rulo yastık olmadığı durumlarda havlu yastık kullanılabilir) yerleştirin. Kalçanızı kaldırarak bacağınızı havluya doğru kuvvetlice bastırın. Bu şekilde 10 saniye tutun ve ardından gevşeyin. Hareketi bir seferde fizyoterapistinizin önerdiği sayıda tekrarlayın.
Sırt üstü uzanın. Her iki bacağınızın uyluk kısmından terapi bandı geçirerek bağlayın. Bacaklarınızı yanlara doğru açın 5 saniye tutun ve bırakın hareketi bir seferde fizyoterapistinizin önerdiği sayıda uygulayın.
Yukarıda tarifini yaptığımız hareketin aynısını bu kez bacağı yana doğru açarak uygulayın.
Sırt üstü yatın. Bacaklarınız arasına rulo yastık ya da havlu rulo yerleştirin. Her iki bacağınızla havlu ruloyu kuvvetlice sıkın 10 saniye tutun ve gevşeyin. Hareketi bir seferde tavsiye edildiği kadar uygulayın.
Yukarıda anlattığımız hareketi bu sefer yan yatarak uygulayın. Ampute tarafı, sağlam bacağınıza doğru kaldırın. 10 saniye kadar tuttuktan sonra indirin. Hareketi tavsiye edildiği sayıda tekrar edin.
Diz Üstü Protez Kullanacaklar İçin Güçlendirme Egzersizleri hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası için bizi arayın.
Geçmiş olsun.