Protez Bacak gerçek bir bacağın işlevselliğini ve görüntüsünü taklit eden, uzuv kaybı olan hastaların tekrar yürümelerini sağlayan cihazlardır. Sağlıklı bir bacağın işlevselliğine ve görüntüsüne mümkün olduğunca benzer şekilde ve kişiye özel tasarlanırlar.
Birçok ampute, protezi ile desteksiz ve özgürce yürümeyi başarırken, bazı amputeler koltuk altı değneği ve yürüteç gibi desteklere ihtiyaç duyarlar.
Yeni bir protez bacak ihtiyacınız varsa veya sonrasında proteze ihtiyacınız olacak bir ameliyat planlanıyor ise, dikkat etmeniz gereken birkaç noktaya değinmek istiyoruz.
Protez Bacak Seçimi
Doğru bir seçim ve modele karar vermek için protez bacak uzmanınızla yakın bir ilişki çok önemlidir.
Protezinizden mümkün olan en büyük verimi alabilmeniz için doğru bir protez seçimi ve planlama gereklidir. Yanlış seçilmiş bir protez hareketlerinizi büyük oranda kısıtlayacaktır.
Protez bacak modeli seçerken dikkat ettiklerimiz
- Kalan uzvunuzun (güdük) uç bölgesinde yeterli yumuşak doku var mı?
- Kalan uzvunuzun ucunda kemik çıkıntısı var mı?
- Kalan uzvunuzun ucunda ve çevresinde hassasiyet, ağrı, acı v.s var mı?
- Uzuvdaki cildinizin durumu nasıl?
- Diğer bacağınız sağlıklı mı?
- Ameliyattan önce aktivite seviyeniz nasıl dı?
- Bundan sonraki hareketlilik hedefleriniz nedir?
- Ampute olmanızın arkasında yatan sebep neydi?
Tüm bunlar protez bacak modelini belirlerken dikkat edilmesi gereken unsurlardan bazılarıdır. Ayrıca diz üstü protez kullanacaklar için güvenliği ön planda tutmak gerekir. Aktivite seviyesi çok düşük ve yaşlı hastalar protez bacağını kontrol etmede zorlanabilirler.
Bu durum düşme ve yaralanma riskini artırır. Bu tarz amputeler için kilitlenebilir protez diz eklemleri daha güvenli olacaktır.
Tüm Protez Bacak Kullanıcıları Benzersizdir.
Protezle yaşacağınız deneyimi farklı kılan birçok sebep vardır. Her kullanıcı benzersiz olduğu gibi aynı deneyimi yaşamaz. Ampute olmanızın arkasında yatan sebep geri kalan uzvunuzun sağlığını etkileyebilir. Örneğin diyabet ve damar hastalıklarından dolayı bacağını kaybeden birinin, protez bacağa uyumu trafik kazası sonucu ampute olan birine göre daha farklı olaacaaktır.
Ayrıca dizi sağlam olan bir ampute, protezini hareket ettirmek için daha az enerji harcar. Bu nedenle diz altı protez kullanımı, diz üstü protez kullanımına göre daha kolaydır.
Bir Proteze İhtiyacınız Olduğunda Protezler Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İstersiniz.
Bacak protezleri tek bir parçadan oluşmaz.
Farklı parçaların birbirine bağlanmasıyla hazır hale getirilen cihazlardır.
Kullanılan her parçanın birbiri ile uyum içinde çalışması gerekir.
Protez Bacak Parçaları ve Temel Özellikleri.
Protez Bacak Diz Eklemleri
Diz üstü protezlerinde kullanılan, normal bir dizin işlevselliğini taklit eden eklemlerdir. Diz altı bacak protezlerinde kullanılmazlar. Farklı özelliklere sahip bir çok marka ve modeli vardır. Elektronik kontrollü diz eklemleri, hidrolik protez diz eklemleri, pnömatik protez diz eklemleri kiliti yük frenli ve serbest eklemler bunlardan bazılarıdır. Özelikle mikroişlemcili olan protez diz eklemleri diğerlerine göre oldukça pahalıdır
Protez Ayak
Sağlıklı bir ayağın görüntüsünü ve işlevselliğini taklit eder. Karbon protez ayak, mafsallı protez ayak, dinamik protez ayak, hidrolik bilek eklemli protez ayak ve mikroişlemci eklemli protez ayak kullanılan modeller arasındadır. Doğru seçilmiş bir protez ayak kullanıcının yürüyüşünde gözle görülür bir fark yaratır.
Protez Bacak Kozmetik Kaplama
Bir protezin kozmetik olarak sağlıklı bir bacağa benzemesi için kullanılır. Protezin işlevselliğini etkileyen her hangi bir özelliği yoktur. Genelde silikon ve sünger tarzı materyallerden üretilirler.
Protez Bacak Soket Sistemi
Kalan uzvunuzu (güdük) içine yerleştirdiğiniz daha doğrusu protezi giydiğiniz kısımdır. Protezin en önemli parçalarından biridir. Güdükten hassas ölçü alınarak, laminasyon tekniği ile tamamen protez bacak kullanıcısına özel hazırlanır. Revofit soket, karbon soket, soft soket ve SiOCX TF soket kullanılan sistemler arasındadır. Bazı özel durumlarda kalıcı sokete geçmeden önce, test soketi yapılabilir.
Protez Bacak Süspansiyon Sistemi
Protezin kalan uzvunuza hangi teknik ile bağlı kalacağını ve nasıl tutunacağını belirler. Aktif vakumlu, pasif vakumlu ve silikon liner kilit sistemler bunlardan bazılarıdır. Her sistemin kullanıcı için avantajları aynı olmaz. Hastanın ampute seviyesi, güdük uzunlığu ve cildinin durumuna göre seçimler değişebilir.
Protez Bacak Sarf Malzemeleri
Sarf malzemeler protezde kullanılan parçaların bir birine bağlanmasını sağlayan ara elemanlardır. Ayrıca protezin statik ve dinamik ayarlarının yapılmasına yardımcı olurlar.
Yukarıda sıraladığımız tüm parçaların artı ve eksi yönleri vardır.
Uzmanlarımız protez parçalarının seçimi konusunda size profesyonel hizmet verecektir.
Protez Bacağa Alışma Süresi
Proteze alışma süresi her ampute için farklı olacaktır.
İlkez Protez bacak kullanacaksanız düzgün bir yürüyüş sağlamanız biraz zaman alabilir ve bazı sorunlar yaşaya bilirsiniz.
Uyum sağlama sürecinde ve yaşayacağınız sorunların çözümünde protez uzmanlarımız size profosyonel destek sağlar.
Proteziniz İle Yaşayabileceğiniz Bazı Sorunlar
- Aşırı Terleme Kalan uzvunuzun protez içinde aşırı terlemesi sonucu uyum problemi ve cilt sorunları oluşabilir. Çoğu zaman hasta cildi proteze uyum sağlar ve terleme azalır. Sorun devam ederse silikon değişimi, soket değişimi yada silikon olmayan soft soket uygulamasına gidilebilir. Soft soket uygulaması yapılırsa mevcut süspansiyon sisteminizin de değişmesi gerebilir.
- Güdük Şeklinin Değişmesi Protez kullanım süreniz artıkça güdüğünüzde volüm değişikliği olacak ve kalıcı şeklini alacaktır. Bu durum soketin bol gelmesine sebep olur. Protez bacak kullanımı zorlaşır ve protez bacağınıza tutunmaz hatta yürürken çıkabilir. Sorunun geçici çözümü için güdük üstüne çorap giyilerek bolluk giderilebilir. Kesin çözüm içinse bacağınızın kalıcı şeklini alması beklenir. Ardından ölçünüz alınarak bacağınızla tam uyumlu yeni bir soket uygulaması yapılır.
- Kalan Uzvun Aşırı Güçsüzlüğü Bu durum daha çok ameliyat sonrası protez yaptırmak için uzun süre bekleyen ve bu süre zarfında gerekli güçlendirme egzersizlerini yapmayan amputelerde görülür. Ayrıca yaşlı ve aktivite seviyesi düşük hastalarda da görülebilir. Güçsüzlük yaşayan bir hasta protezini kontrol etmekte zorlanır. Erken yorulacağı için uzun süre yürüyemez. Bu durumda olan hastalar için fizik tedavi ve rehabilitasyon gereklidir.
Protez Bacağınız Zamanla Size Yeterli Gelmeye Bilir.
Bir süre sonra protez bacağınızın artık sizin için yeterli olmadığını, ihtiyaçlarınızı karşılamadığını düşünebilirsiniz.
Proteze uyum süreciniz başarılı bir şekilde tamamlanmış olabilir. Kaslarınız güçlenmiş, günlük yürüyüş süreleriniz uzamış hatta spor yapmaya karar vermiş bile olabilirsiniz.
Mevcut protezinizin tüm bunları karşılamakta yetersiz kaldığını düşünüyorsanız sizi merkezimize bekliyoruz.
Bu durumda nasıl bir yol izliyoruz?
- Sgk üzerinden yeni bir protez yaptırmak için çoğu protez modelinde 5 yıl, mikroişlemcili protezlerde 10 yıl beklemek gerekmektedir. Süreniz doldu ise isteklerinize uygun yeni bir protez planlaması yapabiliriz.
- Kısa bir değerlendirmenin ardından mevcut protezinizin statik ve dinamik ayarlarını değiştirerek ihtiyaçlarınızı mümkün olduğunca karşılayacak seviyeye getirebiliriz.
- Diz altı protez bacak kullanıyorsanız, protez ayağınızı daha hızlı hareket etmenizi sağlayacak yeni bir protez ayak ile değiştirebiliriz.
- Diz üstü protez bacak kullanıyorsanız ve diz ekleminiz bunlardan biri ise; kilitli diz eklemi – yük frenli diz eklemi -serbest diz eklemi. Daha özellikli hidrolik veya mikroişlemcili yeni bir diz eklemi uygulaması yapabiliriz.
Diz altı ya da diz üstü ampute hastaların yaşam kalitesini en iyi şekilde arttıracak şeylerden birisi de protez bacak kullanmaktır. Ancak artacak yaşam kalitesi, protez bacağın kalitesi ile doğru orantılı olacaktır. Bu yüzden Alsan Ortopedi olarak bizler 2006’dan bu yana, yaşam kalitenizi arttıracak olan protez bacak ve ortezlerin üretimi için hizmet vermekteyiz.
Protez bacak uygulamaları ile hastaların yeni yaşamlarında eskisine yakın bir aktivite seviyesine ulaşması mümkündür. Ancak bu sadece hastaya özel üretilen protez sayesinde gerçekleşir. Yani her hasta kendisine ait olan protezi kullanmalıdır. Uyumlu olması yanında rahat olması da bir diğer önemli etken olarak söylenebilir. Alsan Ortopedi de hastalarımızın protez bacak üretimlerinde her zaman bu iki önemli etkene dikkat ediyoruz.
Protez Bacak Neden Takılır?
Adı üstünde protez bacak; kaza, diyabet, tümör ya da damar hastalıkları sonucu bacağını kaybetmiş hastalar için kullanılan bir protez çeşididir. Kullanımındaki amaç hem ampute durumuna hem de geri kazanılmak istenen işleve göre değişir. Ancak genel olarak protez bacak, normal bir bacağın görüntü ve işlevini taklit etmek için takılır. Böylece hastalar yürüme gibi kabiliyetlerini tekrar kazanabilirler.
Neden takıldığı kadar ne zaman takılabileceği de burada önemli bir nokta. Ortalama olarak operasyon geçiren hastalarda 10 günlük bir süre sonunda ameliyat ağrıları bitmektedir. Bundan sonraki 3-4 hafta içinde de ameliyat yaralarının iyileştiği gözlenir. 2-3 aylık bir süre sonunda ise hasta, eğer farklı bir komplikasyonu yoksa protez bacak kullanımına hazır demektir.
Takılacak bacak protezlerinin amputasyon derecesine göre değiştiğini yukarıda da belirtmiştik. Alsan Ortopedi olarak ürettiğimiz protez bacak çeşitleri her dereceden amputasyon edilmiş hastalara uygun bir şekilde üretilmektedir. Bu çeşitleri de aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Diz Üstü Protez Bacak
- Diz Altı Protez Bacak
- Protez Ayaklar
- Çocuk Bacak Protezleri
- Protez Bacak Soketleri
- Banyo Deniz Protezleri
- Biyonik Protezler
Siz de operasyonunuz sonrası doktorunuz tarafından belirlenmiş protez bacak çeşidine sahip olabilmek için uzmanlığımızdan yararlanabilirsiniz. Böylece kısa süre içinde, kavuşmak istediğiniz eski hareket kabiliyetine erişebilirsiniz.
Protez Bacak Nasıl Kullanılır?
Öncelikli olarak protez bacak olarak adlandırdığımız mekanizmanın tek bir parça olmadığını bilmek gerekiyor. Protez bacak kendisini oluşturan parçalar sayesinde her zaman farklı kullanım özelliklerine kavuşur. Bu yüzden bazı parçaların olmadığı durumlarda bazı hareketlerin yapılması da oldukça riskli olacaktır. Protez bacaklarınızın sahip olabileceği genel parçaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- Soket Kısmı
- Süspansiyon Sistemi
- Diz Eklemi
- Ayak Kısmı
En basit hali ile bu parçalara bölebileceğimiz bir protez bacak,aynı zamanda daha uygun bir görüntü için kozmetik kaplamaya ve parçalar arası bağlantıları sağlamak için de sarf malzemesine sahip. Diz eklem kısımları da sadece diz üstü bacak protez çeşidi kullanan kişiler için üretilen ekstra bir parçadır.
Protez bacak kullanımlarında ilk dikkat edilecek şeylerden birisi, bacakta operasyon sonrası kalan güdük kısmının iyi bir şekilde korunmasıdır. Uygun bir çorapla birlikte soket kısmı güdüğe takılmalı ve protez bu şekilde kullanılmalıdır. Diğer parçalar da soket kısmına bağlı olduğundan hastalar direkt olarak hareketlerine başlayabilirler. Ancak istenildiği durumda temizlik için bu parçalar da çıkarılabilir haldedir.
Protez Bacak Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastalarda protez bacak kullanımı hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir alışma sürecine sahiptir. Bu süreçte ilk kez kullanmaya başlayanlar için karşılaşılabilecek bazı zorluklar doğal olarak vardır. Örneğin, yürümeyi düzgün bir hale getirmek zaman alacaktır ya da protez bacak kullanımına bağlı ağrılar görülecektir. Tüm bunlar, dikkatli bir kullanım süresi ile birlikte üstesinden gelinebilecek sorunlar.
Yine de protez bacak kullanımı sırasında dikkat edeceğiniz bazı noktalar olduğunu söylemeliyiz. Bunlardan ilki güdük kısmının şekil değiştirecek olması. Protezinizi kullanmaya devam ettikçe vücudunuzdaki güdük kısmı da sertleşerek son halini alır. Bu durumda sokette boşluk oluşması gibi durumlar gözlenebilir. Uygun çoraplar giyilmesiyle kısa vadede, yeni bir soket tasarımıyla da kesin bir şekilde çözüm sağlanabilir.
Bir diğer nokta da cilt problemleridir. Güdük kısmının protez bacak içinde kapalı kalması sonucu terleme kaynaklı birçok cilt problemi görülebiliyor. Böyle bir durumda zaman içerisinde alışkanlıkla sorunun azaldığını görüyoruz. Ancak devam etmesi halinde soket kısmının değişmesi gerekebilir. Her halükârda vücudunuzun her zaman iyi bir şekilde havalandırılmasını tavsiye ederiz.
Protez Bacak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Protez Bacak Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Doğru bir protez bacak seçimi mutlaka bir uzmanla birlikte yapılmalıdır. Ancak o zaman kendinize en uygun protez bacak kullanımına erişebilirsiniz.
Protez Bacak ile Araba Kullanılabilir mi?
Genel olarak protez bacak sahibi bireyler de araba kullanabilir. Doğal olarak bu durum bazı ampute seviyeleri ve protez çeşitlerine göre farklılık gösterecektir.
Bacak Protezi Kaç Yıl Dayanır?
Ortalama 20 senelik bir süre boyunca sahip olduğunuz protez bacak ile hareketlerinizi devam ettirebilirsiniz. Kullanım şekline bu sürenin daha da kısalabileceğini unutmayın.
Protez Ayak Devlet Karşılıyor mu?
Uygun şartları sağladığınız takdirde SGK, protez ve ortezler için vatandaşlara destek sağlamaktadır. Daha fazla bilgi almak için SGK’nın ilgili birimleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Protez Bacak ile Denize Girilir mi?
Günlük kullanım için üretilen protez bacak çeşitleri çoğunlukla suya uygun değildir. Ancak suya uygun ve dayanıklı üretilen protez bacak çeşitleri ile duşa, denize girilebilir.
Diz Protezi Olan Koşabilir mi?
Özellikle spor yapmaya devam etmek isteyen ampute hastaların daha rahat koşabilmesi için üretilmiş protez bacak çeşitleri bulunmaktadır.
Protez bacak Neden Ağrır?
Protez bacak kullanımının erken dönemlerinde ağrı olması oldukça doğaldır. Ancak sonrasında da ağrılarınız devam ediyor ise doktorunuza başvurmanızı öneririz.
Yanlız Değilsiniz
Bu kadar çok ve farklı özelliklerde protez bacak seçeneğinin, kafa karıştırıcı olduğunun farkındayız.
Bunun üstesinden birlikte gelebiliriz.
Uzmanlarımız her bir protezin özelliklerini, avantaj ve dezavantajlarını anlamanız ve karar vermeniz aşamasında size yardımcı olacaktır.
Bizi Aramaktan Çekinmeyin
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BİZE YAZIN
Her türlü görüş ve sorunuzu aşağıdaki form ile bize gönderebilirsiniz. Her form titizlikle incelenecek ve sizlere daha kaliteli bir hizmet sunmak için bize yol gösterecektir.