Dinamik ayak ve bilek ortezi dafo.
Dafo özel termo plastik malzemelerden üretilir. Polipropilen, polietilen, düşük yoğunluklu plastik, dafo yapımında kullanılan malzemelerden bazılarıdır.
Hastanın tanısına ve ayaktaki deformitenin genel durumuna göre, her hastanın ayağından özel ölçü alınarak tasarlanır.
Bacak ve ayağın biyomekanik yapısı ve hareketlerine destek verir.
Bununla birlikte kullanıcının yürüyüşünü olumlu yönde değiştiren cihaz olarak dafo’nun tanımını yapabiliriz.
Açılımı: Dynamic ankle foot orthosis.
Ayırt Edici Özellikleri.
Özellikler
- Daha esnek bir tasarıma sahiptir.
- Diğer ortezlere göre daha hafiftir.
- Gerekli durumlarda ayağı ve ayak bileğini saracak şekilde tasarlanabilir.
- Hipotenik ayaklarda tonu azaltır.
- Ayak için üst düzey bir fonksiyonellik sağlar.
- Kullanıcı için zemin algısını ortadan kaldırmaz.
- Nörömüsküler sebeplerle ortaya çıkan haketlerin kısıtlanmasını önler.
- Etkili bir destek yapısı vardır.
- Hatanın postür kontrolünü sağlamasına yardımcı olur.
- Çok daha etkili bir stabilizasyon sunar.
- Orta ayakta daha çok stabilizasyona izin verir.
- Hasta için daha konforlu ve uyumu sağlaması daha kolay bir otrezdir.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Bir çok tıbbi koşulda yararlanılabilir. Dafo’dan faydanılan bazı hastalıklar.
- Nörömüsküler ve nörolojik rahatsızlığı olan hastalar.
- Spinea bifida ve serebral palsi tanısı konulan hastalar.
- Down Sendromlular.
- Gelişimsel gecikme yaşayan hastalar.
- Felç geçirmiş hastalar.
- Omurlik baş travmaları geçiren hastalar.
Dafo Ortezinde Başarı
Dafo diğer bir çok ortezde olduğu gibi hastaya özel tasarlanmalıdır.
Gerekli durumlarda ortezi üretecek yetkili ve ruhsatlı ortez protez merkezindeki tekniker ile, dafo’ yu öneren fizyoterpist yada hekimin ortez seçimi ve modeli konusunda, görüş alışverişinde bulunması başarı için oldukça önemlidir.
Hastaya özel üretilmeyen, konusunda eğitimsiz yetkisiz merkez ve kişiler tarafından yapılan bir ortezler, hastaya yarardan çok zarar verebilir. Bu noktada özellikle aileler ortez yaptıracakları merkezler konusunda seçici davranmalıdırlar.
Cihaz yapımı için başvurdukları merkezlerin, ortez protez ruhsatlı olup olmadığı ve üretimi yapacak kişinin ortez protez teknikeri/teknisyeni olup olmadığı kesinlikle sorgulanmalıdır.
Üretim Süreci
Dafo’nun üretim süreci fizyoterapisttin yada hekimin hastaya dafo’nun önerilmesi ile başlar.
Bundan sonra hastanın başvuracağı ortez protez merkezinde, tekniker tarafından hastanın durumu değerlendirilerek ölçüsü alınır. Ölçü daha sonra tekniker tarafından özel dafo yapım teknikleri uygulanarak prova aşamasına getirilir. Dafo hastaya prova edildikten sonra aynı gün teslim edilir.
Dafo Ortezi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dafo’nun İlk Kullanımı
Dafo ortezi kullanmaya başlarken, ilk uygulandığı günden itibaren önerilen tam kullanım süresine ilk gün 1 ila 2 saat, ikinci gün 3 ila 4 saat ve üçün gün ise 5 saat ile geçilmelidir. Kullanıma süreyi yavaş yavaş artırarak başlamak çocuğun dafo ‘ ya uyum sağlaması açısından önemlidir. Bir cerrahi operasyon sonrası dafo kullanılacaksa, ortezin kullanım süresini arttırma aralığını hekiminiz önerecektir.
Dafo çorapla ile birlikte daha konforlu bir kullanım sağlar. Bu yüzden çorapla kullanılması gerekir. Tercihen emici bir yapıya sahip pamuk oranı yüksek çoraplar oluşabilecek tahrişleri engeller. Bunun yanında sıcak ortamlarda ve dafo kullanıcısının terlediği durumlarda çorabın değiştirilmesi oldukça önemlidir. Çorap ile birlikte kullanımda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, çorabın ayağı sarması, bol ve büyük olmaması ve dafo içinde kırışık halde kalınlık oluşturmamasıdır.
Dafo Kullanım Süresi
Dafo’larda kullanım süresi her hastada deformasyonun seviyesi, tanısı, yaşı veya bunlara benzer sebeplere göre farklılıklar gösterir. Her hastanın dafo kullanım zaman aralığı doktoru ya da fizyoterapistti tarafından belirlenmelidir.
Dafo’nun bazı hastalarda sadece gece kullanılması istenirken, bazı hastalarda ise tüm gün boyunca ya da sadece fiziki aktivite halindeyken kullanılması önerilebilir. Bu konuda en doğru kullanım süresi için doktorunuz ya da fizyoterapistiniz sizi bilgilendirecektir
Dafo’ Giydirme ve Kontrol Etme
Hastaya dafo giydirilirken özellikle ayak bileğinde oluşmuş bir hareket eksikliği yada kontraktür söz konusu ise, diz ekleminin geriye doğru bükülmesi dafo’yu daha kolay giydirmeniz için oldukça yardımcı olacaktır. Dafo kullanımı ve giydirilmesi hakkında merkezimiz size gerekli olan teknik bilgileri teslimat aşamasında uygulamalı olarak gösterecektir.
Dafo modellerinin genelde bir çoğu hastanın ayağını saraca şekilde tasarlanır. Bu dafo ‘ nun işlevselliği açısından istenen ve beklenen bir özelliktir. Kullanıcının yada ailenin özellikle ilk kullanımlarda dafo’nun basıya bağlı oluşturabileceği tahrişleri kontrol etmesi gerekir. Bu kontroller sonucunda eğer ciltte her hangi bir kızarıklık, renk değişikliği yada solma var ise merkezimizi bilgilendirmenizi ve bizimle temas kurmanızı öneririz.
Dafo Bakımı
Dafo Bakımı diğer bir çok ortezde olduğu gibi zorlanmadan evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz oldukça kolay ve basit bir işlemdir.
Terlemeye ve kirlenmeye bağlı oluşabilecek pişik, kötü koku ve bunlara benzer durumların oluşmaması için, yaz aylarında haftada en az iki kez, kış aylarında ise haftada en az bir kez sabunlu ıslak bir bezle silmeniz ve ardından kurulamanız yeterli olacaktır. Bunun dışında gerek duyulacak her hangi bir bakım ihtiyacı yoktur.
Not: Kurulama işlemi kağıt havlu ve emici bezler ile yapılmalıdır. Kurulama için kullanılacak ısı kaynakları ( fön makinası, soba vb. ) malzeme üzerinde bozulmalara sebep olabilir.
Herhangi bir rahatsız edici cilt sorununun oluşmaması için ortezin temiz tutulması çok önemlidir. Haftada bir kez yapmak üzere, ılık sabunlu bir bezle veya anti bakteriyel mendillerle düzenli olarak temizliğini yapabiliriz. Bandajları (cırt bantları) bu temizlik esnasında ıslatmamaya özen göstermeliyiz. Kurulamak için sadece kağıt havlu kullanın, herhangi bir ısıtıcıdan yararlanmaya çalışmayın.
Kullandığınız tüm ortezlerin kullanımları hakkında sorularınız için merkezimizi arayabilirsiniz.
Dafo Ortezi Değişim Zamanı
Dafo yapımında kullanılan malzemeler oldukça dayanıklıdır. Buna rağmen en az 6 ay en çok 1 yıl içinde yenisi ile değiştirmek gerekmektedir.
Dafo’nun yenilenmesini gerektirecek sebepler eskime, yıpranma ve kırılma olabileceği gibi kullanıcının fiziki değişikliği de olabilir. Bunun yanında özellikle çocuklarda büyümeye bağlı değişim ihtiyacı olabilmektedir.
Dafo değişim zamanı geldiğini nasıl anlarsınız ?
- Küçük gelmeye ve sıkmaya başlar ise.
- Hastada daha önce olmayan kullanıma bağlı kızarıklıklar ve bası tahrişleri oluşur ise.
- Hastanın deformitesine kullanımına başlanan ilk günlerdeki kadar destek sağlamıyor ise.
- Ortez dışında yada iç kısmında fark edilen bir çatlama söz konusu ise.
Tüm bunlar dafo’nun değişmesini gerektirebileceği gibi bazı durumlarda tamir mümkün olabilir. Bunlara benzer durumlar ile karşılaşır iseniz ortez ve protez teknikerimizle temasa geçebilirsiziniz.
Yapım aşamasında kaplama ve lokal destekler vermek amacı ile kullanılan soft petler, plaztazot ve eva gibi malzemeler dış malzemeye göre daha erken yıpranabilir. Kullanılan cırt bantlar kopabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu olur ise ortezinizi kaplamaların, cırtların değişimi ve bakımı için merkezimize ücretsiz olarak bırakabilirsiniz.
Not: Bazı durumlarda ve hastalığın seyrine göre hekiminiz yada fizyoterapistiniz, yukarıda bahsetmiş olduğumuz sebeplerden hiç biri oluşmadan da dafo’nuzun yenisi ile değişimini isteyebilir.